Odštevanje do Božiča 2024

Danes je četrtek 30. maj 2024.

Koliko še do Božiča.
25. 12. 2024.
sreda

DNI
UR
MIN
SEK

Božič je krščanski praznik, ki ga praznujemo 25. decembra. Označuje rojstvo Jezusa Kristusa, ki velja za ustanovitelja krščanstva. Božič je eden izmed najpomembnejših krščanskih praznikov in je praznovan po vsem svetu.

Praznik Božiča ima v krščanski tradiciji globoke verske korenine in običajno se ga praznuje z verskimi obredi, molitvami, petjem in praznično okrašeno cerkvijo. Božični obredi se pričnejo običajno že na predvečer 24. decembra z večerno mašo in se nadaljujejo na sam Božič zjutraj, ko verniki obiskujejo cerkve.

Božič pa ni samo verski praznik, ampak tudi kulturni praznik, ki ga praznujejo tudi mnogi, ki niso verni. Praznovanje božiča pogosto vključuje druženje, skupno prehranjevanje in izmenjavo daril med prijatelji in družino. Okraševanje domov, postavljanje božičnih dreves in lučk ter peka tradicionalnih božičnih slaščic so prav tako del praznovanja Božiča.

V različnih kulturah se praznovanje Božiča lahko razlikuje po načinu in tradicijah. V nekaterih državah Božiča sploh ne praznujejo ali pa ga praznujejo drugače kot v krščanskih državah. Vsekakor pa je Božič praznik, ki združuje ljudi v skupni pozitivni energiji, prazničnem vzdušju in spoštovanju do drugih.

Odštevanje do Novega leta


Prazniki v Sloveniji 2024

Koledar 2024


Prazniki v Sloveniji 2025

Koledar 2025