Odštevanje do novega leta 2024

Koliko še do novega leta 2024.
01. 01. 2024.

DNI
UR
MIN
SEK

Novo leto je praznik, ki ga praznujemo 1. januarja in označuje začetek novega koledarskega leta. Praznik ima globoke korenine v zgodovini in se praznuje v skoraj vseh državah sveta.

V mnogih kulturah se novo leto praznuje z obrednimi dejanji, kot so molitve, obredi za blagoslov, obrednimi plesi in petjem ter izmenjavo daril. Praznik se pogosto praznuje s posebno hrano, pijačo in pirotehničnimi izstrelki. V nekaterih državah, kot sta na primer Kitajska in Vietnam, traja praznovanje novoletnih praznikov tudi več tednov.

V mnogih državah se novo leto praznuje tudi z velikimi javnimi prireditvami, ki vključujejo koncerte, ognjemet in druge zabavne dogodke. Mnogi ljudje se ob novem letu odločajo tudi za novoletne zaobljube, s katerimi si obljubijo izboljšanje svojega življenja, navad in odnosov.

V Sloveniji se novo leto praznuje s silvestrsko zabavo v noči s 31. decembra na 1. januar, ki vključuje ognjemet, zabave in druženje s prijatelji in družino. V dnevih okrog novega leta se pogosto obiskujejo tudi sorodniki in prijatelji ter si izmenjujejo voščila in darila.

Novo leto je praznik, ki simbolizira začetek novega obdobja in predstavlja priložnost za nove začetke in spremembe. To je tudi čas za razmislek o preteklem letu, izkazovanje hvaležnosti za dosežke in priložnosti ter postavljanje ciljev za prihodnost.

Do leta 2012 je bil praznični dan tudi 2. januar, ko je bil zaradi varčevalnih ukrepov ukinjen. Ponovno je postal dela prost dan leta 2017.

Odštevanje do Božiča


Prazniki v Sloveniji 2023

Koledar 2023


Prazniki v Sloveniji 2024

Koledar 2024